Zisk PetroChina dosiahol za 9 mesiacov rekordných takmer 17 mld. eur

28.10.2022 Celý región

Peking 27. októbra (TASR) - Čínsky koncern PetroChina, najväčší producent ropy a zemného plynu v Ázii, oznámil za tri kvartály tohto roka rast zisku skoro o dve tretiny na rekordných takmer 17 miliárd eur. Výsledky spoločnosti podporili vysoké ceny energií vo svete, ktoré dokázali vykompenzovať zníženie domáceho dopytu po pohonných látkach. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Čistý zisk firmy PetroChina za január až september dosiahol 120,3 miliardy jüanov (16,58 miliardy eur). V porovnaní s rovnakým obdobím to znamená rast zhruba o 60 %. Produkcia ropy na domácom trhu vzrástla za 9-mesačné obdobie medziročne o 2,7 %. Zvýšila sa aj produkcia plynu, a to o 5,1 %.

Klesol však objem spracovanej ropy zo strany PetroChina, ktorá je zároveň druhou najväčšou rafinérskou firmou v Číne. Spoločnosť spracovala za deväť mesiacov celkovo 896 miliónov barelov ropy (1 barel = 159 litrov), čo je o 1,8 % menej, než za rovnaké obdobie minulého roka.

Pod slabšiu produkciu palív sa podpísalo zníženie dopytu po pohonných látkach v Číne spôsobené prísnymi protipandemickými opatreniami vlády. Produkcia benzínu zo strany PetroChina klesla za tri kvartály medziročne o 12 % a produkcia leteckého paliva sa prepadla o 33 %.

(1 EUR = 7,2552 CNY)
 

Vyberte región

mark